Wat is Aromatherapie

In de aromatherapie gaat men er van uit dat essentiele olien een  positieve werking hebben op de psychische en lichamelijke gezondheid van de mens.

Hoe gebruik je Essentiele olie.

  • Lichaamsmassage (de olie wordt door de huid in het lichaam opgenomen).
  • Baden
  • Maskers
  • Pakkingen
  • Inhalatie
  • Inwendig (alleen bij voldoende kennis van kwaliteit en werking)!

Gebruik altijd 100% natuurlijke essentiele olien, van een goede kwaliteit (zorg dat er keurmerken op zitten)! Zorg altijd dat de Olie,Toepassing en Dosering klopt. Verdiep je in de mogelijkheden, door boeken te lezen en deze site te volgen.. Met kennis en ervaring kan aromatherapie optimaal en veilig worden toegepast.

Er zijn ook Parfum olien, maar deze zijn alleen geschikt  voor het gebruik in difusers, aroma stenen, enz. Nooit inwendig of op de huid gebruiken.

Het ontstaan van Aromatherapie.

In de oudheid had men de medicinale werking van essentiele olien al ontdekt. eerst was het nog bijgeloof en folklore, maar al doende leerde men de eigenschappen van de olien kennen en toepassen. Nu zijn de meeste olien wetenschappelijk onderzocht, daarom weten we wat de belangrijkste bestanddelen van de planten zijn. Die zijn verantwoordelijk voor de eigenschappen en werking van de essetiele olien.De geschiedenis van de essentiele olie gaat ver terug, in het oude China bijvoorbeeld, zijn kruiden en olien toender tijd beschreven en worden nu nog steeds toegepast. Door al de wetenschappelijke onderzoeken zijn de eigenschappen en werkingen van de olien nauwelijks veranderd.

Aromatherapie nu.

In deze tijd is de hedendaagse versie van aromatherapie, nog steeds zeer bruikbaar. doordat aromatherapie is gebaseerd op de veronderstelling, dat het versterken van het afweermechanisme  de beste manier is om ziekte (inwendig en uitwendig), te voorkomen. Aromatherapie hersteld de harmonie tussen lichaam en geest  en beinvloed onze gevoelens en gedachten positief. Daardoor voel je jezelf prettiger en mooier.

Op welk manieren kun je essentiele olien winnen.

 

Distileren

De meest gebruikte methode om essentiele olien te winnen is distilleren. In een grote  ketel wordt water verhit en daarin gaan de kleingesneden planten, zodanig dat de plantendelen zacht worden en zo hun essentiele olie vrijgeven. De waterdamp en essentiele olie wordt opgevangen in een pijp die gekoeld wordt met koud water. De pijp leidt het distilaat naar een vat dat de gecondenseerde vloeistof opvangt. doordat er water in het vat zit en de olie lichter is dan water, blijft deze drijven en kan het eraf geschept worden. Soms lukt het niet en gaat alles in een centrifuge (speciale). Het water dat dan overblijft heet hydrolaat.

Koude persing

Vroeger werden de citrus schillen uitgedrukt tegen een spons en wanneer deze verzadigd waren, ging men de olie eruit persen. Maar de moderne tijd heeft daar machines voor ontwikkeld. De schillen worden fijngemaakt en gemengd met water, uitgeperst en gecentrifugeerd. Citrus olie is heel gevoelig voor oxidatie, daarom moet je goed op de geur letten. Als ze naar een verse schil van de vrucht ruiken , is het goed.

Extractie

Voor distillatie is er en alternatief proces d.m.v. oplosmiddelen, zoals hexaan, alcohol of CO2. Het materiaal van de plant wordt opengebroken in kleine stukjes, gaat in een ketel en vermengd met een oplosmiddel. Als het klaar is giet men het over in een andere ketel en de extractie wordt voortgezet met een nieuw (vers) oplosmiddel. Daarna worden de oplosmiddelen vacuum uitgedistilleerd . De olie wordt absolute genoemd.

Enfleurage

Dit wordt gebruikt bij bloemen, ze gaan in een goede plantaardige olie of vet op een glasplaat, daar wordt het geweekt. Elke ochtend worden bloemen ververst totdat het vet na 2 maanden verzadigd is van de geurende olie. Men noemt dit vet pommade. Door alcoholextractie komt de olie vrij uit de pommade

Essentiele olie en kwaliteit.

Niet alle essentiele olien zijn zuiver. Het is niet zo, dat je perse een hoge prijs moet betalen om een goede kwaliteit te verkrijgen. Zorg dat de flesjes goed afgesloten zijn en bewaar koel en donker.
Kijk of er een of meerder keurmerken opzitten, dan kun je er van op aan, dat de kwaliteit goed is.
Bio cosmo   eco cert  Fairtrade  Dierproefvrij  usda

 

Waar gebruik jij aromatherapie voor?

Print Friendly, PDF & Email