Een HETE zomer, Blijf COOL.

Hoe houden we de kinderen koel.

Wat is het al warm geweest in Mei, pffff …. Puffen!

Vooral kinderen, zwangeren en ouderen kunnen veel last van de warmte hebben. Hieronder deel ik wat tips om baby’s en kinderen een beetje koel te houden, want als een kind het warm heeft slaapt het vaak ook niet goed en dan jijzelf dus ook niet. De volgende dag mag je wel weer gewoon naar je werk, daar wordt je dan ook niet bepaald vrolijk van.

Er zijn dingen die bij het ene kind wel en bij het andere kind absoluut niet werken, het is vaak een kwestie van uitproberen. Er zijn tips bij die in het algemeen goed kunnen werken. Ga het gewoon uitproberen en je komt er vanzelf achter wat goed is voor de kleine.

10- Tips om verkoeling te geven.

 

1 -Lichaamstemperatuur.

Als je kindje ouder is dan een paar weken, kan het vaak al zelf de lichaamstemeratuur regelen. Daarom hoef je het niet extra aan te kleden, vaak zijn we bang dat het te koud is, maar dat valt vaak reuze mee. Kleed je kind met heet weer gewoon in een luier en (eventueel een rompertje), zorg dan wel voor natuurlijk (katoen) materiaal. Voorkom in ieder geval dat kinderen oververhit raken. Grotere kinderen, lekker in korte broek en t-shirt, ondergoed of badkkleding.

2 -Vermijd de zon.

zon hart

 

Leg je kind op een koele plek in huis, Vaak is het beneden koeler dan boven. Misschien de gang of een kamertje aan de schaduwkant van het huis. Zet daar dan de kinderwagen, box of een speelplekje neer voor de kleine. Wil je het kindje buiten leggen, zorg dan vooral dat er voldoende schaduw is en controleer zelf (vooral als het nog heel klein is), of het niet te warm wordt. Zorg altijd voor beschutting door: een zonnehoedje, parasol en/ of een doek over de Buggy (pas op dat de kleine er niet bij kan). Ook de grotere kinderen moeten beschermd worden voor te felle zon, ze hebben zo maar een zonnesteek te pakken. bescherm ze met het voorgaande en trek ze UV-Beschermende kleding aan. Hou ze tussen 12 en 16 uur binnen of in de schaduw.

 

3 -Smeer je kind goed in.

Smeer je kind regelmatig in en houdt kinderen onder de 6 maanden uit de zon, maar altijd in de schaduw. Smeer ze toch in, al komen ze niet in de zon, verbranden is in in een paar seconden gebeurd, met zo’n teer huidje. Als een kind verbrandt is dat echt niet prettig en zelfs gevaarlijk op latere leeftijd.

4 – Drinken extra veel: Water.

Geef je kindje vaker wat water tussendoor, het zal even wennen zijn maar de aanhouder wint. De grotere kinderen moeten ook vaker water drinken (eventueel met een smaakje), met fruit in ijsklontjes te doen, is het een feestje en krijgen ze gelijk wat vitamientjes binnen.

5 – Groente en Fruit, aanvullen Zouten.

Door groenten en fruit te eten wordt niet alleen het vocht aangevuld, maar ook zouten die verloren gaan door het transpireren. Er zijn fruitsoorten die dat tekort mooi aan kunnen vullen. dat zijn o.a: Watermeloen, appels, mango, aardbeien, frambozen, blauwe-en zwarte bessen, suikermeloen.

6 – Een niet te koud badje.

 

Je kunt je kindje zo nu en dan even in een lauw badje zetten, ze vinden dat vaak heerlijk en ze koelen zo een beeje af. De grotere kinderen (en volwassenen) hebben baat bij een lauwe douche, daardoor gaan de bloedvaten openstaan en kunnen ze beter hun lichaamswarmte kwijt.

7 – Auto warmte: Levensgevaarlijk

Onderschat de warmte in een auto niet en laat je kind zeker NOOIT in de auto achter, om “snel” even een boodschapje te doen (dit is ook op dieren van toepassing). De temperatuur in een auto stijgt enorm snel en dan is de ellende niet te overzien …… Ga je met de auto weg, zet de airco op een natuurlijke temperatuur (dus  niet te koud) en zorg voor voldoende drinken.

8 – Niet in de tocht

Gebruik liefst geen ventilator en zet je kleintje niet in de tocht. Ze kunnen er behoorlijk ziek van worden. Zet ze achter een muurtje, of een windscherm en voel zelf, eventueel met een  NATTE hand of het niet tocht (doordat de hand nat is voel je het beter).

9 – Slapen ….

Newborn

 

Houdt overdag de ramen en gordijnen dicht en zet ze ‘s morgens open om te luchten en ‘s avond, als het afgekoeld is (buiten koeler dan binnen). Houdt de kinderen in de gaten, om te kijken of ze niet oververhit raken.

10 – Blijf RELAXED!

Hoe moeilijk het soms ook is, kinderen die het warm hebben, niet kunnen slapen, jengelig zijn … al met al. Probeer rustig te blijven en zoek oplossingen. Kruip lekker op de bank met een lekker fris drankje en kijk een gezellige familiefilm, zorg voor een badje in de tuin en laat ze lekker spetteren, ga naar het strand, zwembad, enz … Er is altijd wel iets te verzinnen om de warmte te lijf te gaan. Neem het weer zoals het komt, je kunt er toch niets aan veranderen.

Wat doe jij om te “overleven” met deze hitte?

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.